www.lakasszerviz.net

Épített zuhany vagy zuhanykabin?

Fürdőszoba felújítás illetve átalakítás során szinte mindenkinél felvetődik a fürdőkád mellett sarkalatos pontként a zuhanykabin illetve az épített zuhanyzó kérdése. Nem könnyű eldönteni, hogy melyiket is szeretnék.

Zuhanykabin

Előnyök:

- Kedvező ár: - Barkács áruházakban már 40-50 e ft körüli összegekért lehet megvásárolni komplett szettben.

- Viszonylag egyszerű beépíthetőség: - Beépítéséhez nem szükséges szétverni a teljes fürdőszobát. Egy csatorna csatlakozási lehetőséget kell kialakítani a tálcának és egy vízvételi lehetőséget a zuhany csaptelepnek a falon. Vannak olyan zuhanykabin típusok, amiben a szerelvények egy panelban vannak beszerelve a kabinon belül. Az ilyen típusú kabinoknak a hátoldalán található a vízcsatlakozási pont. Nem szükséges a meglévő falban futó vízvezeték megbontása. Bármelyik vízvételi pontról odavihető a hideg, melegvíz a kabin hátoldalához.

- Széles formaválaszték: - Vannak íves, szögletes kialakításúak, kinek milyen igényei vannak.

- Egyszerű beszerezhetőség: - Nincs olyan nagyobb város, ahol nem lehetne beszerezni egy zuhanykabint akár vasárnap délután is.

Hátrányok:

- 4-5 éves élettartam: - Nem láttam még 5 évestől idősebb zuhanykabint. Egyszerűen tönkremennek.

- Sokszor silány olcsó anyagokból történő gyártás: - Egy olyan zuhanykabintól, ami 40-50 e Ft ba került ne várjunk világmegváltó dolgokat. Többnyire hőformázott műanyagból vákuumformázással üvegszál erősítéssel készülnek tömeggyártásban, nem öntartó kivitelben. Ez azt jelenti, hogy beépítéskor a tálca alá kell még dolgozni különböző anyagokkal, hogy a zuhanytálca a zuhanyzó személy alatt ne szakadjon be. Csak a kellően aládolgozott tálcához lehet illeszteni a kabinajtót. A kabin ajtó az első két zuhanyzásig tiszta, utána vízköves lesz. A vízkőoldó és a tisztálkodó szerek pedig előbb utóbb megtámadják a kabinajtó műanyag, vagy króm alkatrészeit, mely következtében azok szépen eltöredeznek. Ilyen műanyag alkatrészek például a kabinajtók görgői, amin az ajtók eltolhatóak. A görgők sérülései miatt az ajtók nehezen lesznek zárhatóak, illetve nyithatóak.

- Vízzárási problémák: - A Probléma onnan fakad, hogy az építőipar nem mindig ismeri a derékszöget, illetve a vízszintet. Egy olyan terméket, amit derékszögűnek gyártanak, elég nehéz nem derékszögű helyre beépíteni. Többnyire a burkolat is a tálca, illetve a kabin alá szokott lejteni. Ekkor kerülnek elő a szilikon vízzáró paszták, amivel ideig, óráig a vízzárást meg lehet oldani, de hosszabb távon nem. Ilyenkor jön az, hogy a kabin, vagy tálca mögé beszivárog a víz, ami falázáshoz, illetve penészesedéshez vezet.

- Alkatrész utánpótlás kétséges: - Senki ne álmodjon arról, hogy egy két éves zuhanykabinhoz bármiféle eredeti alkatrészt reális áron be fog tudni szerezni.

- Silány gépészeti anyagok: - A zuhanykabinok 98%-ban olcsó gépészeti anyagok kerülnek beépítésre, melyek alkatrész utánpótlása problémás.

- Balesetveszélyes konstrukciók: - Nem tudom ki volt az az ember, aki egyes zuhanykabinoknál engedélyezte a 40 cm oldalfal magasságot. A zuhanyzóból történő kiszállás legkockázatosabb pontja az, amikor az egyik lábunkat felemeljük és elkezdünk kiszállni a zuhanykabinból. Minél magasabbra kell emelni a lábunkat, annál nagyobb az esélye, hogy az akril felületen a meleg szappanos vízben elcsúszunk. Ráadásul az ilyen zuhanykabinokban semmiféle érdemleges csúszásgátló megoldás nincs.

Épített zuhanyzó

 Előnyök: - Egyedi igények alapján készül egyedi méretekben: - Mindenkinek a maga igényei szerint kerül építésre. A vízelfolyás lehet középen pontban, vagy valamelyik oldalon vonalban. A zuhanyzó lehet sarokban, lehet középen, lehet fallal, üveggel elválasztva kinek milyen igényei vannak. A burkolólapok színét méreteit is mi határozzuk meg, mint ahogyan azt is, hova milyen szerelvények kerüljenek. Zuhanyzónk készülhet küszöb nélküli kivitelben is mely főleg az idősek és a mozgáskorlátozottak számára óriási segítség. Rengeteg fajta féle csúszásmentes burkolólap között válogathatunk a piacon, melyek beépítésével biztonságosabbá tehető az épített zuhanyzó.

- Tökéletes vízzárás: - A burkolás előtti teljes vízszigeteléssel elkerülhetjük azt, hogy a víz a burkolólapok mögé folyhasson, ezáltal a zuhanyzónk fala átnedvesedjen. A vízszigetelés általában folyékony kenhető fóliával, vagy előre gyártott elemes zuhanyzóknál a gyártó által rendelkezésre bocsájtott vízszigetelő lappal történik. 

- Széles körű épületgépészeti anyagválaszték: - Az épített zuhanyzóba természetesen olyan csaptelepeket, zuhanyrózsát építtet be magának az ember, amilyet csak akar. A kereskedelemben nagyon széles kínálat van ezen termékek palettáján.

 Hátrányok:

- Magasabb építési költségek, mint az előre gyártott zuhanykabinnál: - Egy igényesen megépített zuhanyzót szinte lehetetlen teljes fürdőszoba felújítás nélkül megúszni. Ha egy ilyen műveletre adjuk a fejünket, mindenképen a falban futó csövek cseréjével kell indítani.

 

Real time web analytics, Heat map tracking