www.lakasszerviz.net

Csatorna hálózat tippek 

Otthonunk egyik legfontosabb épületgépészeti része a csatornahálózat. Nem látjuk nap mint nap, nincs szem előtt, mint egy radiátor, de jelentősége mégis igen nagy. A házunk csatornahálózata vezeti el „láthatatlanul ”a háztartásban keletkezett szennyvizünket. Új lakóházak esetében kiépítését nagy gondossággal kell elvégezni, mert a rosszul megépített csatornacső évek múlva sok bosszúságot tud okozni. Új építésű házaknál már a tervezési szakban ajánlott odafigyelni a szennyvízelvezetés megtervezésére.

Néhány jótanács.

- A fürdőszoba legyen lehetőleg az utolsó becsatlakozási pont a házunk csatorna rendszerébe.

Ez azért hasznos, mert a fürdőszobában keletkező viszonylag nagyobb mennyiségű szennyvíz - melyben a zsíros szennyeződések kevésbé vannak jelen, mint a konyhában- folyamatosan mossa, öblíti az előtte található csatorna szakaszt. Különösen igaz ez abba ez esetben, ha fürdőszobánkban fürdőkád is található. Ilyenkor a fürdőkádból leengedett nagyobb mennyiségű víz egyszerre ürül a csatornarendszerbe, ezzel segítve a szennyvízhálózatunk tisztán tartását. A háztartási dugulások nagy részében a konyhában keletkező zsíros szennyeződésekben gazdag kevés vizet tartalmazó szennyvíz a felelős, mely szennyvíz mennyiségéhez nagymértékben hozzájárulnak a víztakarékos mosogatógépek is. Ha a konyhánk a rendszerünk végén található, akkor a zsíros szennyeződéseket nem öblíti le semmi, azok a csatornacső belső falán felgyülemlenek, és dugulást fognak okoznak.

- Az épülő házon keresztül soha nem menjen a csatornacső.

Nem tudom megérteni azokat az épület terveket, melyeken a szennyvíz az egész épülő ház alatt fut. Ezzel az a probléma, ha a családi házat egy nemrég feltöltött telekre építik - ami elég gyakori mostanság – akkor a beállított csatornával együtt a ház évek alatt alig észrevehetően süllyedni kezd. Ez az alig észrevehető süllyedés oda vezet, hogy a beállított csatornarendszer vízszintbe kerül és megszűnik a szennyvíz lejtése. Az ilyen gerincvezeték cseréje csak az aljzat felbontása után lehetséges, mely jelentős és költségekkel és bosszúsággal járó munka, figyelembe véve azt, hogy az aljzatban más épületgépészeti csöveket is el szoktak helyezni az építés során.

 - Tisztító idomok beépítése

A beépített tisztítóidomok nagy segítséget jelentenek, a már kialakult dugulás megszüntetésében. A jól elhelyezett idomokon keresztül egyszerűbbé válik a csatornarendszerünk kialakult elzáródás megszüntetése. Érdemes minden leágazás vízszintes szakaszába egy ilyen idomot elhelyezni. Később sok kellemetlenségtől fog minket megkímélni.

 - 32-es átmérőjű csatornacsövek beépítésének az elkerülése

Amennyiben lehetséges - bojler túlfolyón, vagy gázkazán kondenzvíz, elvezetésen kívül- kerüljük a 32-es átmérőjű csövek beépítését. 32-es átmérőt gyakran alkalmazzák fürdőszobai kézmosók és mosógép bekötés esetén. A fürdőszobai kézmosó dugulása igen gyakori jelenség. A kézmosás során használt szappan, a haj, a borotválkozás során keletkező apró szőr lassan, de biztosan folyamatosan tapadnak a csatornacsövek belső falára, végül eldugítják azt. A mosógép esetében a mosószeres ruhaszöszök okoznak dugulást leginkábba 32-es csövekben.  32-es cső helyett használjunk inkább 40-es átmérőjű csövet.

Real time web analytics, Heat map tracking