www.lakasszerviz.net

Panel, családi ház villanyszerelés

Magyarországon található panellakások villamos szempontból igen aggasztó helyzetben vannak. Tervezésük idején a lakások villamos hálózatát más teljesítmény igény figyelembe vételével alakították ki, mint ami a mai kor igénybevételének megfelelne. Az ilyen típusú lakások közel 50 éves alumínium vezetékkel vannak szerelve, melyek egyre nehezebben viselik el a megnövekedett teljesítményből fakadó igénybevételt.

Miért problémás a panellakások villamos hálózatának felújítása?

Ennek megértéséhez egészen a lakások betonpaneljainak gyártásáig kell visszamennünk. A panelok úgy készültek, hogy egy nagy sablonba behelyezték a vasalatot, kötődobozokat, védőcsöveket vezetékkel együtt. A kötődobozokat lezárták és a sablonba beöntötték a betont. A baj ott kezdődik, hogy a védőcsöveket az íveknél a sablonba rakáskor megtörték. Ebből fakadóan hiába védőcsőben vannak a vezetékek, azokat onnan kihúzni nem lehet.

Hogyan történik a panellakások villamos hálózatának felújítása?

Ez történhet kábelcsatornás szereléssel vagy horonymarással mm-cu vezeték felhasználásával, vagy ezek kombinálásával. Azt hogy milyen szerelési technológiát alkalmazunk, az nagyban függ az adott lakás műszaki paraméterétől. Első lépésben a már meglévő vezetékek áthúzása a cél, már ahol ez műszakilag megoldható. Ezt követő lépésben alakítjuk ki a többi kábel helyét a panelban. A vezetékek cseréjekkor a megrendelő igényei alapján szabjuk testre a dugaljak, kapcsolók elhelyezkedését, antenna, internet csatlakozási pontokat, esetleges klíma áramkör kiépítését. A villamos hálózat felújításának alkalmával nem maradhat ki a lakás új villamos elosztójának a kialakítása sem, ami már a most érvényben lévő érintésvédelmi szabványok betartásával kerül kialakításra.

Milyen előnyökkel jár egy panellakás villamos hálózatának felújítása?

- Ingatlan értéknövekedés

- Áramütéses balesetek megelőzése

- Esetleges villamos tűzkárok kockázatának minimálisra csökkentése

- Jelentős komfortérzet növekedés

Real time web analytics, Heat map tracking